Dagens kläder
Efter träningen blir det Franska (inför muntlig redovisning), Svenska (skriva klart praobrev) och kemi som är ett prov och en inlämningsuppgift.
NU är det slutpratar om dåliga saker för här kommer dagens klädval:
Tröja HM - Shorts Gina

här kommer labbrationerna som kommer på labbtestet imorgon!
Reagens på glukos (druvsocker) trommers prov
Uppgift lär länna ett sätt att identifiera druvsocker.
Utförande:Häll upp 3cm vatten i 3 provrör
2.Lös en halv sked druvsocker i ett provrör, en halv sked rörsocker i ett annat och en halv sked stärkelse i tredje.
3. Märk provrören
4. Tillsätt ett par droppar kopparsulfatlösning i alla provrören.
5.Tillsätt natriumhydorixid lösning i alla provrören tills det får en klarblå färg
6.låt provrören stå ett par minuter i vattenbad
Reagens på stärkelse
Uppgift: lär känna ett sätt att identifiera stärkelse.
1.häll ljummet vatten till 3cm höjd i tre provrör. Lös lite stärkelse i ett provrör och lite druvsocker i ett. I det tredje provröret är det bara vatten.
2.droppar ett par droppar jodjodkaliumlösning i alla provrören.
Biuretprovet
Uppgift:lär ett sätt att identifiera proteiner.
Utförande:1.ställ 2 rengjorda provrör i ett ställ. Häll vatten till 2cm höjd i det enda och lika mycket äggvitelösning i det andra.
2.droppa ett par droppar natriumhydroxid i båda provrören.
3.tillsätt en liten droppe kopparsulfat till båda provrören. Skaka om.
4.Om det inte blev någon färgförändring i något provör så sätter du till ytterligare en dropper natriumhydroxid i båda provrören.
5.Fortsätt så tills du ser en färgförändring i ett av rören.
Fett
Uppgift: Ta reda på hur man kan identifiera fett
Utförande 1. tillsätt 3 droppar matolja och 3 droppar vatten en bit ifrån varandra på en bit filtrerpapper och låt det torka.
2.håll upp pappret mot ljuset och titta på fläckarna.
3.gör likadant med några andra livsmedel.
så! glömde skriva vad för slags färgresultat det blev. Alltså hur kan känner igen dem.
Druvsocker- orange
stärkelse- svart/blått
proteiner-mörkmörk blått
fett-genomskinligt